Het duurzaam inrichten en beheren van buitenruimte en terreinen, dat is wat wij doen bij TerraSpect. Om een terrein of buitenruimte zo functioneel en duurzaam mogelijk in te richten en in stand te houden zijn een gedegen advies en een volledig plan een must.
TerraSpect is goed in het opstellen van een pragmatisch uitvoerbaar advies waarbij de ambitie van de klant het uitgangspunt is. Onze adviezen zijn functioneel, praktisch uitvoerbaar en worden zorgvuldig gebudgetteerd. Kenmerkend voor onze plannen is het evenwicht tussen ambitie en capaciteit. De haalbaarheid van de planvorming en de ambitie is hierin leidend.
Deze adviezen vertalen wij vervolgens in Groenvisies en Groenbeleidsplannen.
Beheerkaders
Beheerkaders vormen een vertaling van het beleid naar concrete beheermaatregelen. In de beheerkaders ‘kaders voor beheer’ wordt omschreven in welke categorieën het areaal/de openbare ruimte van bijvoorbeeld een gemeente is ingedeeld en welke specifieke normen en eisen hieraan gesteld worden. De landelijke standaarden BGT en IMBOR worden vaak gebruikt als kapstok voor beheerkaders.
Wat in beheerkaders is opgenomen:
- Verschillende categorieën
- Verschillende beheergroepen per categorie
- Informatiebehoefte (invulling beheersysteem) ten aanzien van beheer
- Onderhoudsmaatregelen per beheergroep
- Budgettering op basis van eenheidsprijzen per beheergroep
Beheerkaders kunnen gezien worden als een op zichzelf staand product, maar worden vaak opgesteld als onderdeel van een MJOP. Ze vormen de kaders voor de inspectie en inventarisatie van de in de buitenruimte aanwezige objecten, die op hun beurt weer de input vormen voor het MJOP.
MJOP
(Meerjaren onderhoudsplan)
In een MJOP wordt omschreven hoe een te beheren areaal in stand gehouden wordt en hoe dit op korte en lange termijn gewaarborgd blijft door middel van cyclische en curatieve onderhoudspakketten en/of maatregelen.
- De input van het MJOP bestaat in eerste plaats uit de ingewonnen data die door middel van een inspectie en inventarisatie wordt ingewonnen. Deze kwalitatieve en kwantitatieve data vormen de input van het MJOP en geven antwoord op de vragen: wat en hoeveel moet ik in stand houden, en wat is de huidige technische en verzorgingsstaat van het te onderhouden areaal?
Een MJOP is dus vergelijkbaar met een beheerplan met daarin opgenomen een gedetailleerde calculatie die voor een termijn van meerdere jaren inzicht geeft in de uit te voeren cyclische en curatieve maatregelen en zodoende dus ook in de onderhoudskosten.
In een MJOP worden de onderstaande zaken vastgelegd:
- Ligging, kwantiteit en kwaliteit van het areaal
- Visie & Ambitie
- Interne- en externe randvoorwaarden / regelgeving en beleid
- Werkwijze
- Kwalitatieve en kwantitatieve gegevens van het areaal (voortvloeiend uit de inspectie en inventarisatie, waarbij kwaliteit is op basis van CROW Beeldkwaliteit of de NEN 2767 conditiemeting.)
- Methoden instandhouding areaal:
- 0-beurt maatregelen en kosten
- Curatief onderhoud maatregelen en kosten
- Cyclisch onderhoud maatregelen en kosten
- Budgettering op basis van maatregelen en afschrijving
- Advies
Door middel van het MJOP maakt TerraSpect het benodigde korte- en langetermijnbudget inzichtelijk, gekoppeld aan de verschillende methoden om het areaal effectief en efficiënt in stand te houden:
- 0-beurt: Wat zijn de kosten wanneer alle zaken moeten worden aangepakt die niet voldoen aan de gestelde ambitie?
- Curatieve maatregelen: Wat dient jaarlijks minimaal gereserveerd te worden voor het herstellen van beheerobjecten wat niet voorzien is in de cyclische maatregelen en kosten (bijvoorbeeld vervangen van beplanting door aangebrachte schade)?
- Cyclisch onderhoud: Wat is het benodigde budget om de gewenste kwaliteit van het areaal in stand te houden door middel van cyclische beheermaatregelen?
Het MJOP betreft een tactisch document dat vervolgens vertaald kan worden naar concrete en operationele plannen zoals het opstellen van renovatieplannen. Deze operationele plannen kunnen op verschillende manieren worden gecategoriseerd. Denk hierbij aan wijkgerichte aanpak of meeliften op andere grote projecten ‘werk met werk maken’.
Uitvoeringsplan
- Om een MJOP concreet tot uitvoering en realisatie te brengen, wordt een uitvoeringsplan opgesteld. Hierin worden de opgenomen activiteiten concreet in een planning gezet en afgestemd dat de uit te voeren maatregelen op het juiste moment en op de juiste locatie worden toegepast.
Zo wordt rekening gehouden met:- Projecten omtrent Kabels en Leidingen
- Integrale projecten uit meerjaren begrotingen
- Afstemming met andere vakdisciplines die in de openbare ruimte aanwezig zijn
- Klachten en meldingen van bewoners
In het uitvoeringsplan is de realisatie vanuit de looptijd uit het MJOP opgenomen.